header

REINIGINGSKUUR/ZUIVERINGSKUUR

Oorsprong van het reinigen.
Ons lichaam bezit een natuurlijk systeem om zichzelf in balans te houden en te genezen. Vasten en reinigen horen daarbij. De genezer in ons geeft aan wanneer ons lichaam een vastenperiode nodig heeft. Als we ziek zijn hebben we soms enkele dagen geen behoefte aan vast voedsel. Op die manier kan ons lichaam afvalstoffen optimaal uitscheiden. Jammer genoeg zijn we steeds vaker (door onze jachtige leefomstandigheden) de binding met onze innerlijke natuur kwijt. Reinigen werkt niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk, op de gehele mens. Van oudsher wordt reinigen daarom niet alleen vanuit lichamelijk oogpunt toegepast maar ook vanuit de religie. Reinigen maakt lichaam en geest weer vrij en zorgt voor gezondheid, bezinning en rust.

Waarom een reinigingskuur volgen?
Elke dag wordt ons lichaam blootgesteld aan vreemde en schadelijke stoffen. Deze stoffen zijn vaak aanwezig in de (vervuilde) lucht die we inademen. Ook met ons voedsel loopt het vaak mis. Het is bespoten, bevat schadelijke kleurstoffen en conserveringsmiddelen en is veel te vaak bewerkt, zodat vele goede voedingsstoffen verloren gaan. Genotsmiddelen als (geraffineerde) suiker, koffie, alcohol, roken, drugs en ook medicijnen blijven achter in ons lichaam en zetten zich vast. Door onze uitgebreide en overvloedige maaltijden geraakt ons spijsverteringsstelsel vaak overbelast.

Gelukkig scheidt ons lichaam een overgroot deel aan afvalstoffen uit via onze lever, darmen, longen, nieren, huid en baarmoeder. Maar door onze verkeerde voeding, door stress en een ongezonde levensstijl met te weinig lichaamsbeweging lukt het vaak niet om op natuurlijke wijze alle ballast uit ons lichaam kwijt te raken.

Onze organen raken overbelast en onze stofwisseling vertraagt. Het gevolg hiervan is dat we ons moe voelen (zoals de typische voorjaarsmoeheid die ontstaat door te zware feestdagen en te weinig zonlicht). We hebben geen energie meer en vaak krijgen we bijkomende lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, eczeem, menstruatieproblemen, oedeem, verstopping, slapeloosheid, maagzuur…

Een reinigingskuur werkt dan heel doeltreffend om afvalstoffen kwijt te raken en onze organen weer optimaal te laten functioneren. We komen weer in balans.

Wie kan een reinigingskuur volgen?
Iedereen die zijn lichaam en geest grondig wil reinigen en op die manier zijn gezondheid op peil wil houden kan een reinigingskuur volgen. Uiteraard speelt medische achtergrond een belangrijke rol en zal op basis daarvan een oplossing worden gezocht. Het is aan te raden voor een kuur je huisarts te raadplegen.

Je motivatie wordt versterkt omdat het reinigen gebeurt in groep. Samen lukt het beter dan alleen, je kunt je ervaringen onmiddellijk delen met anderen en er is een degelijke deskundige begeleiding.

Hoe verloopt een reiniging?
Bij een voorjaarsreiniging worden biologische groente -en fruitsappen gebruikt afgewisseld met bronwater en verschillende soorten, ondersteunende kruidenthee. Uiteraard wordt dit reinigingsproces ondersteund door verschillende activiteiten, waaronder massages, leverpakkingen, meditatie- en relaxatieoefeningen, wandelingen en tal van andere activiteiten waar je vrijwillig kan aan deelnemen…en uiteraard worden heel veel rustmomenten ingebouwd.

Je komt meer te weten over het doel en het proces van de reiniging en hoe je in je dagelijkse leven gezonde voeding kan toepassen. Je krijgt vooraf informatie over de voorbereiding van de reinigingskuur. Twee weken voor de kuur aanvangt is het noodzakelijk om je voedingspatroon aan te passen om de overgang zacht te laten verlopen; Je krijgt ook informatie over de opbouw van je voeding na de reiniging. Deze “nazorg” is van groot belang om de reiniging volledig te laten slagen.