header

BACHBLOESEMS

De holistische bloesemtherapie - ontdekt en ontwikkeld door dr. Edward Bach - is een veilige natuurlijke manier van omgaan met negatieve emoties die volgens hem de oorzaak van vele ziekten zijn. Edward Bach was een Londens geneesheer die niet tevreden was over de manier waarop in zijn tijd (1886-1936) diagnoses werden gesteld en ziekten werden behandeld. Samen met de grondlegger van de homeopathie (Samuel Hahnemann) geloofde hij dat de patiënt zelf een belangrijke rol speelt in zijn genezingsproces.

De 38 bloesemremedies die Bach ontdekte vormen een uniek en een volledig genezingsysteem. Hij stelde zijn bloesemremedies zo samen dat ze goed waren voor elke negatieve gemoedstoestand. Volgens Bach was een slechte lichamelijke gezondheid het resultaat van een geestelijk onbalans. Behandel de patiënt volgens zijn stemming, karakter, persoonlijkheid, temperament en je kan er niet ver naast zitten. Er is niet alleen de ziekte zelf maar ook de manier waarop de patiënt op zijn ziekte reageert.

De 38 remedies werden door Bach ondergebracht in 7 hoofdgroepen:

  • angst,
  • onzekerheid,
  • onvoldoende interesse in het hier en nu,
  • eenzaamheid,
  • overgevoeligheid voor invloeden en ideeën van anderen,
  • moedeloosheid of wanhoop,
  • overbezorgdheid voor het welzijn van anderen.

Er bestaan twee bereidingswijzen van deze bloesems: de zonne methode en de kookmethode.
De zonne methode - gebruikt voor 20 van de 38 remedies - behelst het leggen van bloesems in een glazen schaal gevuld met bronwater die gedurende een bepaalde tijdsspanne in de zon wordt geplaatst. Het water neemt de essentie van de bloesems in zich op.
De kookmethode wordt gebruikt om van de taaiere bloemtwijgjes de werkzame stoffen vrij te maken.

Het doel van een Bachbloesem remedie is om de lagen van negatieve emoties te verwijderen, zodat de kern van het probleem zich manifesteert en uiteindelijk kan aangepakt worden. De positieve emoties die we allen bezitten worden gestimuleerd en versterkt.