header

MANDALA’s

Het woord “Mandala” is Sanskriet, de klassieke taal van India. Het betekent ‘Cirkel’ – ‘Wiel’ Heel eenvoudig. Het is net deze eenvoud die het zo mooi maakt.

In alle culturen en religies tref je cirkels aan, mandala’s dus. Het kan als cirkel, wiel, spiraal, als dans, als krans.

Ook de natuur bevat ontelbare mandala’s. Een doorgesneden komkommer, een spinnenweb,een bloem, een slakkenhuis, een paddenstoelhoed, de maan, de zon, jaarringen van een boom, een oog, cirkels op het water, een cel, een ijskristal …

Vaak maken en gebruiken we zelf mandala’s zonder het te weten, een taart, een klok, een paraplu, een bord, een autowiel, een draaimolen … Kijk om je heen met open ogen en je vindt er zelf ongetwijfeld nog veel meer.

Door het zelf maken van mandala’s open je deurtjes naar je innerlijke IK. Je krijgt een betere kijk op jezelf, over wie je diep in je binnenste bent omdat je je innerlijke lagen aanboort. Het maken van een mandala is teruggaan naar de bron, je diepste binnenste, je kern.

Een mandala is een momentopname, een weerspiegeling van je diepste ik op één welbepaald ogenblik. Morgen maak je wellicht een totaal andere mandala dan vandaag.

Het maakt niet uit hoe je mandala eruit ziet en welk materiaal je gebruikte. Het maakt evenmin uit of je spontaan, vertrekkend vanuit het middelpunt of vanuit de rand tekent of dat je liever hulpmiddelen gebruikt of een voorgedrukt exemplaar om in te kleuren.Je creatie is altijd perfect.

Het zijn de gebruikte kleuren, getallen en symbolen die kunnen helpen bij het zoeken naar je zelf. Met steeds wisselende resultaten, een hulpmiddel voor je op je pad. Je kan van voorgedrukte mandala’s kopieën maken en deze op verschillende momenten los van elkaar inkleuren. Je zal versteld staan van het verschil in kleuren dat je op verschillende momenten gebruikt.

Vertrek altijd vanuit je geloof, je geloof in jezelf en ga op zoek. Wat je creëert is altijd perfect en tegelijk ook oh zo veranderlijk.